Muqadimah

Isnin, 14 November 2011

Seronok Buat Blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera;

Seronokkah buat blog? Apakah perasaan anda? Bagi saya buat blog memberi satu pengetahuan baru dalam berbagai-bagai ilmu ICT. Seronok memang seronok. Timbul bibit-bibit kepuasan dalam diri bila akhirnya sebuah blog usaha diri sendiri berjaya dihasilkan. Walaupun kualiti persembahan blog belum memuaskan, bahan-bahan pengisian masih kurang namun ia tetap memberi kepuasan. Tambahan apabila berjaya menempelkan widget-widget, flashbanner, stats dan sebagainya.

Belajar buat blog dengan cara melayari internet, mencari widget-widget yang sesuai, belajar bagaimana hendak menukar format word kepada pdf dan pelbagai lagi sememangnya amat mencabar. Mungkin bagi orang yang ada guru di sisi atau pakar ICT mereka memandang remeh tetapi bagi aku yang baru berjinak-jinak dengan blog ini adalah satu usaha yang amat besar. Memerlukan pengorbanan masa, memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.

Rasanya ramai kawan-kawan menghadapi situasi sepertiku. Kepada rakan-rakan teruskan usaha. Kita kena banyak bersabar dan rajin-rajinlah meneroka internet. Di dalamnya pelbagai khazanah ilmu yang ada.

Pengisian bahan di dalam blog, buatlah secara sedikit-sedikit. Lama kelamaan bahan akan bertambah.

Yang pasti aku semakin jatuh cinta dengan blog.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan