Muqadimah

Khamis, 12 Februari 2015

Apa Jawapan Sekiranya Soalan Pelik Ditanya?

Imbang Penuh
SOALAN 1: Muhamamad telah mati tapi Isa..? masih hidup dan diangkat Allah ke langit dan akan turun diakhir zaman.. Jadi Isa lagi hebat dari nabi kamu kerana Muhammad telah mati sementara Isa masih hidup...

JAWAPAN 1: Nabi Isa masih hidup dan akan diturunkan kebumi bukanlah sebagai seorang Nabi tapi sebagai ummat Muhammad yang ditugaskan Allah untuk membetulkan akidah orang Kristian yang "baginda bukan Tuhan". Ini kerana kaum Nasrani satu-satunya kaum yang mengangkat nabi yang diutuskan Allah sebagai Tuhan..
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SOALAN 2: Muhammad ada bapa dan ibu.. tapi Isa ada ibu tiada bapa.. jadi siapa bapa Isa? Maka Allah-lah bapa Isa? Jadi Isa lagi hebat dari nabi kamu (Islam)...

JAWAPAN 2: Orang Kristian amat percaya pada nabi Adam dan kita kata kepada mereka bahawa Adam tiada ibu dan bapa pun.. Jadi Adam lagi hebat dan kenapa tidak jadikan saja Adam Tuhan kamu.. Kejadian Isa adalah mukjizat malah sama kejadiannya dengan Adam A.S..
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SOALAN 3: Siapa lagi hebat?..Muhammad disebut dalam Quran hanya 5 kali tapi Isa 25 kali..? padahal Quran diturunkan untuk Muhammad..

JAWAPAN 3: OK.. jawab kepada mereka nabi Musa disebut dalam Quran sebanyak 200 kali dan kenapa kamu tidak jadikan Musa sebagai Tuhan kamu.. satu lagi dalam Bible sendiri menyebut Setan lebih banyak dari Maryam sendiri..kenapa tidak jadikan Setan saja sebagai tuhan kamu kalau isu ini dimainkan... [Harusnya dengan tidak emosi...]
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SOALAN 4: Mereka bertanya; siapakah Nabi terakhir, adakah Isa atau Muhammad? ini kerana Isa yang akan turun diakhir zaman dan bukan Muhammad??..

JAWAPAN 4: Dalam isu ini, kalau nak tahu siapa Nabi terakhir bukanlah dari sudut siapa yang lambat turun tapi yang lambat LAHIR.. Jadi Muhammad yang lambat (terkemudian) lahir berbanding Isa.. sebagai logik seorng bapa mempunyai 4 anak dan anak pertama, kedua dan terakhir telah mati. Adakah gelaran anak sulung dan bungsu yang telah mati tadi akan diberikan kepada anak ketiga yang masih hidup? Ia masih tetap anak ketiga dan anak terakhir tetap bungsu dalam keluarga tersebut.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

SOALAN 5: Dalam Quran juga diajar tentang Trinitas iaitu 3 tuhan dalam 1.. Bila Allah menggunakan perkataan Kami @ "nahnu" yang menunjukkan banyak @ plurality. Jadi betullah Allah ini banyak?....

JAWAPAN 5: Dalam bahasa Inggeris dan bahasa Arab "Kami" ini ada 2 maksud, iaitu menunjukkan banyak @ jamak (kuantiti) dan menunjukkan keagungan atau kebesaran. Ratu Elizabeth sendiri bertitah dan menamakan dirinya sebagai WE @ kami bukan ME kerana ia menujukkan kebesarnya sebagai Ratu.. Begitulah juga Allah yang menyatakan Maha Besar dan AgungNya.. sebab itu kaum Quraisy Mekah tidak timbulkan isu ini kerana mereka orang arab dan tahu penggunaan Kami @ nahnu...
-------------------------------------------------------------------------------------------------

PERSOALAN UNTUK KRISTIAN DAN YAHUDI: Mengapa dalam kitab lama atau Old Testament dan kitab baru atau New Testament tidak menyebut didalamnya agama kristian atau yahudi. Sedangkan kamu mahu mempromosikan agama kamu? Secara logiknya, seorang penjual barangan tidak akan berjaya jika menjual barangan yang tidak bernama.. "encik mahu beli barang ini?... tanpa nama".. TETAPI ISLAM dalam kitabnya iaitu Quran menyebut berbilang kali tentang Islam.. seperti "encik mahu beli selipar" ada nama sekian dan sekian.. orang makin jelas tentang barang yang hendak dijual... [Sumber: Seorang yahudi yang masuk Islam...]
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SOALAN 6 : Kenapa kamu sembah berhala yakni KAABAH...?

JAWAPAN 6 : Kami bukan menyembah Kaabah, tapi Allah. Kaabah hanya sebagai center point bagi seluruh umat Islam didunia ini bagi menghadap Allah. Islam mengajar umatnya bersatu-padu dan jika tiada Kaabah saya pasti ummat Islam yang berjuta saling berbalah akan arah yg sepatutya.."sorang ke timur sorang pula ke barat". Dan jika Kaabah adalah berhala adakah wajar dan boleh dinaiki dan dipijak? Kami sebagai orang Islam boleh menaiki Kaabah dan sentiasa memijaknya ketika sembahyang iaitu sejadah yang kami sering gunakan.. dan jika Kaabah itu boleh dialih ke Jepun atau China sekalipun kami masih menghadap Mekah kerana ia adalah kiblat kami bukan Kaabah.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SOALAN 7: Adakah Muhammad Sex Maniac @ gila seks dengan berkahwin sampai 12 isteri?

JAWAPAN 7 : Jawap kepada mereka (kafir) dengan tegas.. BUKAN!!. Adakah Muhammad yang gila seks itu akan berkahwin dengan Khadijah yang berumur 40 tahun ketika mana umurnya masih 25 tahun.. Dan dapat bertahan sehingga umur Khadijah itu 60 tahun tanpa berkahwin dengan wanita selama tempoh itu.. Malah selepas Khadijah meninggal pada umur 60 tahun Muhammad menduda selama 2 tahun. Adakah seorang yang gila seks masih dapat bertahan dengan wanita tua dan boleh menduda selama 2 tahun? Muhammad hanya berkahwin selepas itu sekadar membantu yang diperlukan, sebagai salah satu bentuk strategi diplomasi, menunjukkan toleransi Islam dan untuk pengetahuan Muhammad berkahwin dengan janda sementara hanya seorang sahaja anak dara (Aisyah). Tanya kepada orang kafir itu adakah seorang yang gila seks akan kahwin dengan janda yang berumur dan seorang sahaja anak dara selama 63 tahun hayatnya..

Sumber: http://abumiftahblog.blogspot.com/2009/08/metodologi-soal-jawab-mudah-di-sekitar.html?showComment=1423727976343#c1115679600791798238
 

16 ulasan:

 1. Shalom saudara...rasanya soalan kristian di atas ni tak payah jawab pun tak apa saudara.Tapi menurut aku,jawapan dari ku ini amat penting kerana sia2lah saudara menganut Islam jika saudara tak menjawabnya.Berikan aku ayat Nubuat tentang kenabian Muhammad di dalam Alkitab?

  BalasPadam
 2. Shalom saudara...rasanya soalan kristian di atas ni tak payah jawab pun tak apa saudara.Tapi menurut aku,jawapan dari ku ini amat penting kerana sia2lah saudara menganut Islam jika saudara tak menjawabnya.Berikan aku ayat Nubuat tentang kenabian Muhammad di dalam Alkitab?

  BalasPadam
 3. mengapakah Allah di dalam Islam menolak wahyu yang diturunkanNya sebelumnya?..dan pecahan kepada soalan ini pula:
  1.1)Adakah Allah yang menurunkan wahyu kepada nabi Muhammad menyatakan bahawa wahyu yang diturunkanNya sebelumnya gagal?..
  Kita sama2 mengakui Peribadi Allah yg Maha Mengetahui,Maha Berkuasa dan lain2 PeribadiNya.
  1.2)Mengapakah Ia akan menurunkan Wahyu Kepada Nabi2 sekiraNya Ia mengetahui bahawa WahyuNya itu akan "gagal?."
  1.3)Dimanakah PeribadiNya yang Maha Kuasa sehinggakan FirmanNya dikatakan "gagal".Kerana Ia "tidak dapat" menjaga, FirmanNya menurut Islam?
  1.4)Hampir setiap Jilid dari Kejadian hinggalah Wahyu di dalam Alkitab dikukuh,diperkuat atau dipastikan olehNya kebenaran,keaslian,kekekalan FIRMAN akan "Di"Jaga olehNya?
  1.5)Mengapa pula boleh "gagal"?
  2)Kita sama2 mengetahui bahawa proses terbentukNya Alkitab memakan masa beribu tahun dan melibatkan banyak orang2 "penting" yang dipilih olehNya bahkan FirmanNya di dalam Alkitab tertulis bhawa bumi dan langit akan berlalu tapi FirmanNya kekal seperti juga PeribadiNya yg kekal.
  2.1)WahyuNya yg melebihi kepentingan bumi dan langit tak mgkin akan berlalu menurut Alkitab.Persoalannya,mgkinkah Allah Islam itu tidak sama dengan Allah Alkitab?
  2.2)Kerana menurut Alkitab,Peribadi Allah tidak akan terkalahkan oleh dosa dan FirmanNya adalah sebahagian dariNya.Maka,sesiapa yg menyatakan FirmanNya tercela,menghujat Allah menurut Alkitab!..hukumnya adalah binasa!bagi kami ahli kitab,sesuatu yg datang dikemudian hari yg berlawanan kebenaran sebelumnya ternyata dari SetanIblis!
  3)Dan disinilah pernilaian,pemerhatian,penyiasatan yang perlu menurut Alkitab.
  3.1)Yang terpenting,berikan nubuat tentang kedatangan nabi penyempurna di dalam Kitab sebelumnya?..di dalam perjanjian lama dan baru sangat ditegaskan oleh Allah Yakub tentang nubuat/janji atau ramalan utk lebih senang difahami,adalah PERLU untuk kita manusia yang lemah/tak berdaya/hambaNya untuk mengerti/mengenal/tahu sesuatu yang datang dariNya?
  3.2)Apakah nubuat/janji atau ramalan itu diklaim juga musnah sama skli???..Jika ya,Allah yang menurunkan wahyu kepada Nabi muhammad tak layak disembah!?..kerana terbukti bhwa Allahnya lemah,tidak mengetahui,tidak kekal dan sifat yang berubah ubah!Kemungkinannya amat besar,Allah muhammad akan menurunkan satu "agama" lagi!logiknya,kerana, melihatkan pepecahan yang nyata pada hari ini tentang Islam yg pecah belah dan bebunuhan sesama diri sendiri.Dapat dijangka bahawa "agama" ini akan digelar "agama super sempurna"kerana memandang agama penyempurna sebelumnya telah (GAGAL)!.
  3.3)Jika ada,kongsikan sesama manusia nubuatNya tentang kenabian Muhammad utusan terakhir dan agung?..
  4)Sekiranya tidak ada?..tidak ada ERTI dan SIA2 lah iman Islam.KERANA,
  4.1)Kerana di dalam Alkitab menyatakan,"nabi" yang datang diluar nubuat Allah ADALAH NABI DILUAR-NYA!?
  4.2)Jika TERBUKTI,maksudnya bahawa ALLAH Islam bukanlah ALLAH YAKUB!

  BalasPadam
 4. mengapakah Allah di dalam Islam menolak wahyu yang diturunkanNya sebelumnya?..dan pecahan kepada soalan ini pula:
  1.1)Adakah Allah yang menurunkan wahyu kepada nabi Muhammad menyatakan bahawa wahyu yang diturunkanNya sebelumnya gagal?..
  Kita sama2 mengakui Peribadi Allah yg Maha Mengetahui,Maha Berkuasa dan lain2 PeribadiNya.
  1.2)Mengapakah Ia akan menurunkan Wahyu Kepada Nabi2 sekiraNya Ia mengetahui bahawa WahyuNya itu akan "gagal?."
  1.3)Dimanakah PeribadiNya yang Maha Kuasa sehinggakan FirmanNya dikatakan "gagal".Kerana Ia "tidak dapat" menjaga, FirmanNya menurut Islam?
  1.4)Hampir setiap Jilid dari Kejadian hinggalah Wahyu di dalam Alkitab dikukuh,diperkuat atau dipastikan olehNya kebenaran,keaslian,kekekalan FIRMAN akan "Di"Jaga olehNya?
  1.5)Mengapa pula boleh "gagal"?
  2)Kita sama2 mengetahui bahawa proses terbentukNya Alkitab memakan masa beribu tahun dan melibatkan banyak orang2 "penting" yang dipilih olehNya bahkan FirmanNya di dalam Alkitab tertulis bhawa bumi dan langit akan berlalu tapi FirmanNya kekal seperti juga PeribadiNya yg kekal.
  2.1)WahyuNya yg melebihi kepentingan bumi dan langit tak mgkin akan berlalu menurut Alkitab.Persoalannya,mgkinkah Allah Islam itu tidak sama dengan Allah Alkitab?
  2.2)Kerana menurut Alkitab,Peribadi Allah tidak akan terkalahkan oleh dosa dan FirmanNya adalah sebahagian dariNya.Maka,sesiapa yg menyatakan FirmanNya tercela,menghujat Allah menurut Alkitab!..hukumnya adalah binasa!bagi kami ahli kitab,sesuatu yg datang dikemudian hari yg berlawanan kebenaran sebelumnya ternyata dari SetanIblis!
  3)Dan disinilah pernilaian,pemerhatian,penyiasatan yang perlu menurut Alkitab.
  3.1)Yang terpenting,berikan nubuat tentang kedatangan nabi penyempurna di dalam Kitab sebelumnya?..di dalam perjanjian lama dan baru sangat ditegaskan oleh Allah Yakub tentang nubuat/janji atau ramalan utk lebih senang difahami,adalah PERLU untuk kita manusia yang lemah/tak berdaya/hambaNya untuk mengerti/mengenal/tahu sesuatu yang datang dariNya?
  3.2)Apakah nubuat/janji atau ramalan itu diklaim juga musnah sama skli???..Jika ya,Allah yang menurunkan wahyu kepada Nabi muhammad tak layak disembah!?..kerana terbukti bhwa Allahnya lemah,tidak mengetahui,tidak kekal dan sifat yang berubah ubah!Kemungkinannya amat besar,Allah muhammad akan menurunkan satu "agama" lagi!logiknya,kerana, melihatkan pepecahan yang nyata pada hari ini tentang Islam yg pecah belah dan bebunuhan sesama diri sendiri.Dapat dijangka bahawa "agama" ini akan digelar "agama super sempurna"kerana memandang agama penyempurna sebelumnya telah (GAGAL)!.
  3.3)Jika ada,kongsikan sesama manusia nubuatNya tentang kenabian Muhammad utusan terakhir dan agung?..
  4)Sekiranya tidak ada?..tidak ada ERTI dan SIA2 lah iman Islam.KERANA,
  4.1)Kerana di dalam Alkitab menyatakan,"nabi" yang datang diluar nubuat Allah ADALAH NABI DILUAR-NYA!?
  4.2)Jika TERBUKTI,maksudnya bahawa ALLAH Islam bukanlah ALLAH YAKUB!

  BalasPadam
 5. Saudara Edison Casanova, sila rujuk jawapan khas kepada saudara dalam Wahyu Allah.

  BalasPadam
 6. Shalom saudara Zul Fazli Md Noh dan terima kasih saudara di atas komen balas yg diberikan walaupun saudara tak dapat menjawab sebarang pertanyaan ku di atas.Saudara,sebetulnya ptama kali aku menanyakan tentang ini ialah di blog bertanyalah kepada ustaz yg menjawab soalan "Agama nabi2 sebelum nabi Muhammad"..dan melalui penerangan panjang Ustaz tersebut menurut Alquran adalah beragama Islam?..Yg peliknya,Yahudi dan Kristian sendiri mengakui bhwa semua nabi2 termasuk Jesus(nabi isa oleh islam)mengamalkan Ajaran yahudi dan bagaimana pula Muhammad mengatakan mereka Islam?..setahu aku Islam tidak merayakan hari paska dan dan sabat,manakala Yahudi pula mengharamkan arnab dan unta dan tidak pula oleh Islam dan banyak lagi perbezaan yg ku rasa taknak sebut disini dan tak pula aku menanyakan kepada Ustaz tersebut melainkan soalan diatas setelah aku terkilan dan amat terkejut bhawa Allah Islam menurunkan wahyu bahawa wahyunya yg sebelum telah diseleweng dan dipinggirkan menurut penerangan Ustaz tersebut.Disitulah terdetik oleh aku menilai dan mengenal kenabian muhammad menurut Alkitab.Ternyata,ustaz tersebut tidak menjawab satupun soalan aku di atas melainkan dia pula yg menyoal aku dengan soalan dia pula.Seterusnya aku beralih pula ke blog2 lain yg ku rasa dapat ku temui jawapan kepada soalan ku ini dan ternyata termasuk juga saudara.Selamat malam dan salam sejahtera.Terima ksih.

  BalasPadam


 7. شركة شام لخدمات التنظيف تعتبر هى الشركة الاولى فى مجال التنظيف لانها تمتلك افضل التقنيات الحديثه كما تمتلك افضل المعدات الالمانيه والامريكيه كل ما عليك هو الاتصال بنا على الرقم الخاص بشركتنا0542046241نصلك اينما كنت داخل المملكة
  شركة دهانات بالطائف
  شركة تسليك مجارى بالطائف
  شركة تنظيف فلل بالطائف
  شركة تنظيف مسابح بالطائف
  شركة تنظيف سجاد بالطائف
  شركة نقل اثاث بالطائف
  شركة تنظيف خزانات بالطائف
  شركة كشف تسربات المياه بالطائف
  شركة مكافحة حشرات بالطائف
  شركة دهانات بالرياض
  شركة تنظيف بمكة
  شركة تنظيف بالدمام
  شركة عزل خزانات بالدمام
  شركة عزل بالدمام
  شركة تنظيف مسابح بالرياض
  شركة تنظيف سجاد و موكيت بالرياض
  شركة نقل اثاث بالرياض
  شركة مكافحة حشرات بالرياض
  شركة تسليك مجارى بالرياض
  شركة تسليك مجارى بالطائف
  شركة تنظيف بيوت بالطائف
  شركة عزل بالطائف
  شركة كشف تسربات بالطائف
  شركة تنظيف خزانات بالطائف
  شركة عزل خزانات بالطائف
  شركة مكافحة حشرات بالطائف
  شركة تنظيف بالطائف
  شركة تنظيف بالباحة
  شركة مكافحة حشرات بالباحة
  شركة عزل بالباحة
  شركة كشف تسربات بالباحة
  شركة تسليك مجارى بالباحة

  BalasPadam